De peiling Digitale Geletterdheid (Peil.DG) zal in het voorjaar van 2022 plaatsvinden. Een representatieve steekproef van scholen wordt benaderd met de vraag of ze aan Peil.DG willen meedoen. Uiteraard is deelname volledig vrijwillig. Het proefonderzoek is gepland in oktober/november van 2021.
Elke school die mee wil doen krijgt een eigen ‘schoolambassadeur’, De ambassadeur brengt de tablets mee voor alle leerlingen van groep 8 en neemt in een dagdeel de toets en een vragenlijst bij hen af. De leerkracht en de schoolleider vullen een online vragenlijst in. Leerkrachten van groep 8 die benieuwd zijn naar de inhoud van de toets, worden uitgenodigd om zelf ook een deel van de toets te maken. Daarna bezoekt een inspecteur, in de rol van onderzoeker, de school om met enkele teamleden en leerlingen een verdiepend groepsgesprek te voeren over (het onderwijs in) digitale geletterdheid. Deze informatie wordt overigens op geen enkele manier door de inspectie gebruikt voor een kwaliteitsbeoordeling van de school.
De Peiling Digitale Geletterdheid maakt deel uit van de periodieke peilingsonderzoeken in groep 8 die worden uitgevoerd onder regie van de Inspectie van het Onderwijs. Peil.DG zal in opdracht van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) worden uitgevoerd door onderzoekers en toetsontwikkelaars van de Universiteit Twente, Cito en het KBA Nijmegen.
Deelname aan Peil.DG staat geheel los van het instellingstoezicht van de inspectie. De resultaten worden op geen enkele manier door de inspectie gebruikt voor een kwaliteitsbeoordeling van de deelnemende scholen. De gegevensverwerking voldoet aan de privacywet (AVG). Dit betekent onder meer dat in het onderzoeksbestand en rapportage geen herleidbare persoonsgegevens van leerlingen, leerkrachten of schoolleiders zijn opgenomen. De school krijgt een brief waarmee ze ouders over deze peiling kunnen informeren.
Na de toetsafname krijgen de leerlingen een presentje. Later ontvangt de school een schoolrapport waarin resultaten van de school worden vergeleken met landelijke gemiddelden. Ook krijgt u een toegangsbewijs voor een workshop van Kennisnet over de implementatie van Digitale Geletterdheid in het onderwijs.